Cephalotus Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Proszę wrzucać zdjęcia rosiczek, które chce się zidentyfikować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Zapomniałem podpisać doniczek, i nie wiem która z nich to która. Pomożecie? Są to na 100% Drosera trinervia i Drosera coccicaulis clone 2, tylko która to która? 1. 2. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Wygląda na umęczoną Drosera aliciae Up nie doczytałem co na końcu 1.Drosera trinervia 2.Drosera coccicaulis Edytowane 17 Czerwca 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 allgreen, przeczytaj może jeszcze raz posta PawłazPolski. Mi pierwsza wygląda na trinervię. Poza tym ma odrost Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Witam ! Jakiś czas temu zasiałem nasionka rosiczek. Pomimo błędnych sugestii, iż są to chwasty postanowiłem zostawić je i poczekać aż podrosną. Teraz gdy są już większe mogę określić (przynajmniej na moje oko) iż są to rosiczki. Nie wiem czy będziecie Państwo w stanie określić dokładny gatunek, ponieważ są jeszcze małe. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Nie ma szans, większość rosiczek ma niemal identyczne siewki. Dopiero po 5-6 liściach można się pokusić o ograniczenie kandydatów do rozpoznania, ale gdy rośliny wykształcają niemal identyczne liście z rozpoznawaniem trzeba jeszcze poczekać. Na tym etapie może być to zarówno capensis jak i spatulata. Tyle z mojej strony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Ok, bardzo dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konopik Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam,co to za gatunek? wiem wiem 1 roślina jest marna ale to nie o tym mowa... Edytowane 3 Lipca 2012 przez konopik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 D. capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
la_ferrara Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Dziś u mnie w OBI była dostawa owadożernych, wpadła mi w oko ta rosiczka.. jak myślicie, jaki to gatunek? wydaje mi się że może to być D. capensis ale chciałabym się upewnić. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 D. capensis. To jest chyba odmiana 'Albino'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 7 Lipca 2012 Share Napisano 7 Lipca 2012 Jak wyżej. Drosera Capensis, prawdopodobnie 'Albino'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejS Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Co to za rosiczka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Drosera capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karl44 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 prosilbym o rozpoznanie roslinki i czy wszystko z nią w porządku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi